«شبنم طارمی»؛ کارگردان یکی از قسمتهای این مستند در این باره میگوید: این مستند بر اساس طرحی از میثم سیفی ساخته شد. از آنجا که کارهای من اغلب به موضوع زنان و دغدغه و مسائلشان میپردازد، از این جهت از من خواسته شد که یکی از قسمتهای این مستند را بسازم.
وی با بیان اینکه پیش از این تجربه کار برای شهدا را در رزومه کاری خود نداشتم، اظهار میکند: نگاهی که آقای سیفی به این مستندها داشتند برای شخص خود من بسیار جالب بود. اینکه بنا بود ما زندگی یک مادر روستایی را روایت کنیم که فرزندش را از دست داده است و اصلا صحبتی از اینکه فرزندش شهید شده است تا انتهای فیلم سخنی به میان نیاوریم، برایم جالب بود چرا که بنا نبود به مخاطب در ابتدای مستند بگوییم که این مادر یک مادر شهید است و ما بنا است زندگی او را به تصویر بکشیم.
وی در مورد کارگردانی قسمت «گلین فرنگ» اینگونه ادامه میدهد: این بخش از مستند در مورد مادر شهید حسین شقاقی است. شهیدی که شهید دوران دفاع مقدس نبود و در دوران سربازی در درگیری با گروه پژواک به شهادت رسیده بود.
طارمی میافزاید: مادر این شهید عنوان میکرد که پسرش پیش از شهادت برای چند روزی به مرخصی آمده بوده و پس از مرخصی رفته و به شهادت رسیده و دیگر هیچ وقت برای دیدن او برنگشته است و در این خصوص از دلتنگیهای خود برای پسرش در مستند حرف میزد.
این کارگردان در مورد علت نامگذاری این قسمت از مستند مادران آفتاب به گلین فرنگ خاطر نشان میکند: گلین به معنای عروس است و از این جهت که مادراین شهید از روستای دیگری به عروسی برای پدر شهید گرفته شده بود همه او را به این اسم صدا میکردند که به نظر اسم قشنگی برای این قسمت از مستند بود.
وی در مورد مشکلات حین فیلمبرداری این قسمت از مستند مادران آفتاب گفت: بودجه ساخت این مستند بسیار کم بود و صرفا با این بودجه میشد هزینه تجهیزات و عوامل را پرداخت کرد با این وجود میتوان گفت که اکثر کسانی که در این مستند کاری دارند دلی وارد کار شدهاند و چشمداشت مالی به کار نداشتند.
وی با بیان اینکه وقتی میگوییم خیلی کارها دلی انجام شد، برخی شاید تصور کنند که شعار میدهیم، میگوید: من واقعا تجربه کار در این زمینه را نداشتم و برای اولین بار بود که میخواستم کاری در این حوزه بسازم، اما میتوانم عنوان کنم که تا وارد کار نشدیم و با مادران و پدران شهید که فرزندانشان را برای اعتقادی که برای دفاع از ناموس و مرز اینآب و خاک داشتند، از دست دادهاند برخورد نداشتهاند شاید بسیاری از موضوعات به نظرشان شعار بیاید.
وی با بیان اینکه معتقدم که باید این فضا شد تا به درک درستی از خانواده شهدا رسید، اظهار کرد: مستند گلینفرنگ پس از ساخته شدن توانست در برخی از جشنوارهها دیده شود و حتی جوایزی در زمینه فنی و بصری کار از آن خود کرد.
وی با بیان اینکه ما باید زمینه آشنایی نسل امروز را با شهدا و خانوادههای آنها فراهم کنیم، گفت: شاید بتوان این مستند را با دیدگاه خاصی که به مادران شهدا دارد و اینکه مادران را صرفا از نگاه مادری که فرزندش را از دست داده و درگیر زندگی روزمره خود است؛ روایت میکند، یک مستند آموزشی دانست؛ چرا که ما و نسل امروز را با خانواده و مادران شهدا بدون هیچ شعار زدگی خاصی آشنا میکند و مخاطب را پای این مستند مینشاند تا با زندگی یک مادر شهید آشنا شود.
وی با اشاره به خاطرهای که از ساخت این مستند داشت، اظهار میکند: یکی از نوههای این خانواده بسیار شبیه عموی خود بود که برای خود من این حد از شباهت جای تعجب داشت که این فرد حتی حاضر نبود برای لحظهای جلوی دوربین بیاید و من را قسم میداد که این حرف را نزنم چرا که ممکن است مادربزرگش را ناراحت کند.